С професионален домоуправител се решават междусъседските конфликти

Има ли вход на блок или кооперация в България, в който всички да са на едно мнение и междусъседските отношения да са идеални? Отговора на този въпрос е много лесен – няма такъв вход. Навсякъде има поне един заядливец, който вгорчава живота на всички останали, а често опърничавите съседи са доста повече. Никой не желае да сяда на горещия стол на домоуправителя, за да не си къса нервите с общите проблеми. Този въпрос вече се решава кардинално с назначаването на професионален домоуправител.

Когато след решение на общото събрание новоназначеният домоуправител влезе в правомощията си, некоректните съседи нямат шанс – ако упорито отказват да плащат сметките си, скоро ще се озоват на съдебната скамейка. Вече има много осъдени некоректни платци от сгради с обща етажна собственост. Това става лесно, когато има професионален домоуправител, който е неутрален.Той не се интересува от междусъседски конфликти и интереси, а просто си гледа работата – точно и методично си изпълнява задълженията. Задачите не винаги са прости – поемайки един вход за управление, всеки професионален домоуправител попада във водовъртеж от проблеми, които имат нужда от бързо разрешаване.

Първото, с което се заема новият домоуправител е да оформи документацията на етажната собственост в общината. След това идва ред на неуредиците и ремонтите на входа и прилежащите общи части на сградата. Това е горещата точка в дебатите на всяко общо събрание. Част от съсобствениците искат да живеят в цивилизовано място, което чисто и уютно, а на други им е все едно как изглежда входа, стига да не дават пари за ремонти. С помощта на наетия професионален домоуправител, тези въпроси се решават лесно, тъй като вече не е нужно 100% от живеещите в сградата да са съгласни – решение се взема и с по-малък процент от присъстващите на събранието, стига да има законния кворум.

Тази клауза в Закона за етажната собственост улеснява много ремонтните дейности в блоковете, защото досега дори и един съсобственик да е протестирал, решение за събиране на средства за ремонт не можеше да се вземе. Сега несъгласните са задължени да се съобразят с решението на общото събрание и ако не желаят да плащат, сумите се събират по съдебен ред. Ето това е начинът, по който много кооперации и входове се сдобиха с модерни, електронни системи за контрол на достъпа, санираха се плачещи за ремонт блокове и се въведоха в приличен вид множество входове, които доскоро бяха свърталище за наркомани и бездомници.

Вярно е, че голяма част от съсобствениците, които не желаят да се включат в облагородяването на входа и пространството около сградата, не го правят защото не искат нещата да се променят към по-добро. Те отказват, защото нямат средства, които да дадат за общата кауза. Този проблем също е в компетенцията на персонално ангажирания с проблемите на входа професионален домоуправител. Той подготвя документацията, с която съюза на съсобствениците може да кандидатства за помощи за саниране, изтегляне на кредити или други форми на финансиране, и подпомагане, които се предлагат от фондации и институции.

Публикувано в Професионален домоуправител. Постоянна връзка.

4 коментара по С професионален домоуправител се решават междусъседските конфликти

 1. Радка каза:

  Най-добре е така, с професионален домоуправител да се решават нещата. Иначе – орел, рак и щука – всеки си прави каквото иска и на събранията само се надвикват. Открай време едни и същи вилнеят из входа, цапат, рушат и нищо не плащат, а други само възстановяват щетите за своя сметка. Така поне като дойде професионален домоуправител ще ги вкара в пътя, даже може най-недобросъвестните да ги осъди.

 2. Станислав каза:

  568 заповеди за определяне на управители и касиери по Закона за управление на етажната собственост е издала администрацията на район „Централен“, съобщи кметът Райна Петрова. Тя цитира данни от работата на назначената с нейна заповед нарочна комисия съгласно Закона за управление на етажната собственост.
  За управителни органи са определяни лица, за които е констатирано, че са собственици в съответните сгради и че са с постоянен и настоящ адрес, съответстващ на сградата.
  Като тенденция комисията отчита, че голяма част от гражданите, избрани за управители и касиери, са поискали да бъдат освободени от вменените им задължения. Най-често изтъкнатите причини за това са невъзможността да изпълняват функциите си поради ангажираност, здравословно състояние, продължително отсъствие.
  Общо на територията на района са поставени покани за свикване на събранията на 1344 етажни собствености. В периода на кампанията са внесени общо 500 уведомления за избрани управителни собствености, отчитат от администрацията на район „Централен“.

 3. Станислав Волосович каза:

  Домоуправители тревожни за санирането, пенисонерите нямат пари

  Варненски домоуправители се тревожат, че кооператорите няма да могат да кандидатстват по европроекта „Енергийно обновяване на българските градове“, защото някои от обитателите са пенсионери и банките не им отпускат кредити за целта. Това стана ясно вчера на среща със зам.-министъра на МРРБ Николай Нанков, който пристигна по повод информационната кампания за санирането на сгради във Варна.

  Представителка на Корпоративна търговска банка – Варна, която участва в проекта и е обявила условията за кредит преди месец, увери хората, че спънки няма да има. Зам.-министър Николай Нанков обясни, че остъклените прозорци по терасите няма да бъдат проблем хората да получат 50% финансиране. При обследването на сградите обаче ще се следи стриктно дали те са проектиране преди 1999 г. и дали са стабилни като конструкция. Превръщането на балкон в спалня в дадено жилище не можело да се узакони при строително-монтажните работи. Експертите обясниха още, че при одобрение по проекта „Енергийно обновяване на българските градове“ в кооперацията може да се изгради отоплителна инсталация. Котелът обаче трябва да е в общите части и хората да си го купят сами.

  Във Варна само 9 заявления са подадени до момента, но се очаква през следващата седмица две от тях, които отговарят на всички условия, да бъдат окончателно одобрени. Мерак да направят жилищата си по-топли имат жители на града в центъра му, в кварталите Владиславово и Аспарухово, обясни зам.-министър Нанков. Общо от цялата страна са постъпили 117 заявления.

  Утре започва четиридневна кампания на МРРБ и общината във Варна. Първата шатра, където хората могат да задават въпросите си, ще е в Областния информационен център срещу Катедралния храм – от 15 до 19 ч. На 25 октомври експертите ще бъдат в кв.Младост, до пазара. В петък гражданите може да задават въпросите си при входа на Морската градина, а в събота – отново в Областния информационен център.

 4. Иван Георгиев каза:

  Ние се гордеем с нашия домоуправител

  В градинката поддържана от нашия домоуправител в двора освен саксийните градини ще забележите много различни дръвчета – брезички, борчета и липи. Голямата гордост на нашия грижовен домоуправител е една прекрасно изглеждаща елха, която вече втора година украсяваме по Коледа и Нова година. Преди две години няколко съседи се организирахме, отидохме до близко разположен горски масив, откъдето и пренесохме елхата. Макар и да не се надявахме присадката да е успешна, дръвчето ни опроверга, като надминавайки очакванията ни се източи на височина за прекараното в двора ни време.

  Благодарение на нашият мил домоуправител, децата от блока си имат свой кът в двора, на който са разположени: люлки, въртележки, пясъчник и шарена къщичка. По-големите постоянно си играят на баскетболния кош или тенис на маса. В противоположния на детската площадка ъгъл имаме скара под битов навес, където всеки желаещ би могъл да покани гостите си на по бира и цър-пър.

  За да постигнем всичко това помогнаха всички съседи. „Просто трябва да знае човек, кой с какво би могъл да помогне на своя блок – гордо обяснява г-н. Х. – Всичко което трябва да направиш, е да намекне един два пъти – и дворът става още по-красив” – усмихва се добрия домоуправител.

  Но блокът ни съвсем не изглеждаше по този начин преди 6 години. Той беше като брат близнак на всички заобикалящи го стари блокчета – в два от входовете не работеха асансьорите, боклуци из двора и т.н. За ограда дори не смеехме да мечтаем, поради което дворът ни беше като безмитна зона.

  Най-трудно се оказало, споделя натрупалият опит професионален домоуправител, да се научат съседите да си плащат сметките навреме и да не бъдат равнодушни към своите входове. Но и тази задача била решена. На този етап комитетът помагащ в управлението на блока има свободни парични средства, които могат да бъдат похарчени за облагородяване на самият блок или на прилежащото блоково пространство.

  В този горещ август не се планират ремонти по фасадата на блока, но както ни увери интервюираният от нас професионален домоуправител, стените във всички входове без съмнение ще бъдат освежени, появилите се на двора вдлъбнатини в асфалта ще бъдат поправени, а за детската площадка се планират две нови люлки.