Професионален домоуправител. Немският вариант.

В Германия институт, подготвящ кадри за професионално управление на имоти, съществува от времето на Бисмарк. Немецът, заемащ поста професионален домоуправител е преди всичко, човек на когото живеещите в дадената сграда хора, биха могли да поверят парите си. Пред собствениците управляемия имот той се отчита както за финансовите разходи, така и за своята професионална дейност.

Всеки немски професионален домоуправител е упълномощен да събира средства за определени целеви нужди (капитални ремонти, реконструкции, модернизация на всички видове допълнителни обслужващи системи). За изпълнението на тези задачи домоуправителят предлага и събира специални фондове. За разумното усвояване на които следят, както упълномощени от собствениците на сградата представители, така и допълнително повикани професионалисти (одитори).

Трудовите договори, с които се обвързва немският професионален домоуправител, по правило, са за две години. В тях детайлно са описани задълженията и отговорностите, изложени са главните задачи, които той трябва да решава, а също така и условията и причините за евентуално прекъсване на договора. Собствениците на имота имат пълното право да прекратят договора, ако счетат, че наетото да управлява имота им лице не изпълнява добре поставените задачи.

В Германия сертифицирания електротехник Густав, дипломираният хигиенист Йозеф и лицензираният коминочистач Юрген ще са щастливи ако с тях се свърже професионален домоуправител за сключване на договор по изпълнението на ремонтни или аварийни работи.

Болшинството от нещата в Германия работят като добре смазани машини, а както добре е известно “нещо, което работи не се пипа”. Немските професионални домоуправители явно уважават тази максима. Тъй като в повечето случаи, те работят с трети тясноспециализирани фирми, които имат добра репутация, градена в продължение на много години. Няма смисъл в правенето на постоянни промени.

А какво е отношението на германците към заемащият длъжността професионален домоуправител? Това не е просто работа, а занаят, на който обикновено се гледа с уважение и леко страхопочитание. Тази професия се счита едва ли не за богопомазана, а работещите я за привилегировани. Получаването на договор за управлението на имот или етажна собственост не е никак лека задачи – задължителни са препоръки и богат опит.

Публикувано в Професионален домоуправител. Постоянна връзка.

2 коментара по Професионален домоуправител. Немският вариант.

  1. Стефан Стоянов каза:

    Един ясен, точен и професионален сайт за услугата професионален домоуправител!

  2. Ива каза:

    Германците няма да ги стигнем и след 100 години, но добре е, че вече и тук има професионален домоуправител. Никой от съседите вече не се съгласява да става домоуправител и да си къса нервите с общите дела.