Професионален домоуправител от реномирана фирма

Необходимостта от назначаване на професионален домоуправител става все по-остра в последно време. Услугата се предлага от множество фирми и еднолични счетоводители, затова изборът е доста труден. За повечето сдружения на собственици на сгради определяща е цената на услугата, но това често води до разочарования, а нерядко отстраняването на назначения вече домоуправител е невъзможно заради сключени договори.

Проучването и наемането на професионален домоуправител може да стане на няколко нива, като се започне от информацията, която е публикувана в интернет. Ако не се срещнат негативни мнения, тогава идва ред на втората стъпка – препоръки от настоящи клиенти на фирмата. Някои фирми предлагат много изгодни договори на своите клиенти. Те включват безплатни екстри за облагородяване на общите части като входни дограми, видеонаблюдение, юридически услуги и много други неща, от които живеещите в сградата могат да се възползват и да спестят пари.

В случай, че лицето натоварено със задачата да се грижи за управлението на сградата по една или друга причина не се справя със задълженията си, то ще бъде сменено и фирмата ще предложи друг изпълнител. Конфликти е възможно да настъпят по множество причини, не само за несправяне с работата и грешки във воденето на счетоводството, но и заради неразбирателство с част от съсобствениците на сградата. Всеки професионален домоуправител е длъжен да бъде неутрален и да работи в интерес на всички, а не да защитава интересите на група хора.

За съжаление на некоректните платци в сградата, които упорито отказват да заплащат месечни такси за поддръжка на общите части, техните оплаквания няма да са достатъчни за да бъде сменен домоуправителя. Дори и това да се случи, следващия също ще изисква от тях да заплатят дължимите суми, така че това е задължение, което те не могат да избегнат. Дори са заплашени от съд, тъй като съседите им няма да търпят ситуация, при която са принудени да се натоварват финансово заради хора, които не считат, че са длъжни да плащат за поддръжка на сградата, в която живеят.

Изборът на реномирана фирма, предоставяща услугата професионален домоуправител е разумна крачка, която позволява да се въведе ред в живота на всяка сграда. Предимствата са много, като едно от тях е възможността да се ползват различни услуги за поддръжка на сградата на преференциални цени. Това е така, защото всяка фирма, занимаваща се професионално с управление на множество сгради, има възможности за сключване на договори с много други фирми, предоставящи различни услуги. Така се спестяват много пари на живеещите в сградите, а освен това всички ремонти и услуги са обезпечени със счетоводни документи и гаранционни договори.

Вероятно все още има сгради, които нямат домоуправител. Нито професионален, нито излъчен от средите на живеещите в тях. Това е в разрез със закона за етажната собственост и освен, че може да стане предпоставка за глоби, носи и множество негативни последици за самата сграда и нейните обитатели, които са принудени да търпят неугледни стълбища и опасни съоръжения – асансьори, водопроводни и ел. инсталации.

Публикувано в Професионален домоуправител. Постоянна връзка.

Коментарите са забранени.