Поддържаните сгради имат професионален домоуправител

Когато влезем в един поддържан вход, в който е чисто, няма изпочупени прозорци и боклуци по стълбите, веднага си задаваме въпроса, защо в нашия блок не е така. Заслугата за добрата визия на сградите отвън и отвътре е наличието на професионално управление. Всяка сграда е като живо същество, което има нужда от обгрижване. Когато воденето на общите сметки е немарливо, а почистването е оставено на заден план, то няма как сградата да е уютна и комфортна. Когато няма професионален домоуправител на практика сградата е оставена на самотек.

Всъщност, по новия закон за етажната собственост вече всички сгради би трябвало да имат домоуправител, но за съжаление, в много случаи или няма съгласие между съседите, или изобщо никой не се интересува от въвеждане на общите дела в ред. В такива сгради често случайните посетители се страхуват да влязат – още отвън се вижда, че сградата е запусната, а вътре – разбити стълбища, графити по стените, паяжини, страховит асансьор с изпочупени бутони, в който никой не рискува да влезе.. Има и сгради, в които положението не е чак толкова критично, но въпреки това нещата биха могли да се подобрят с наемането на професионален домоуправител.

Определяне на домоуправител от средите на живеещите в сградата не винаги е ефективно по отношение на доброто управление. Професионалният домоуправител няма лични отношения с никой от съсобствениците. За него добрият вид на сградата е работа и той следва определен план точка по точка. В същото време, непрофесионалният домоуправител се опитва просто да намери време да събере таксата за поддръжка на входа – нещо, което му е особено трудно, защото се налага да обикаля по апартаментите многократно, докато успее да събере поне част от парите. След това плаща тока, водата и някой належащ ремонт. Всички останали проблеми си стоят нерешени и чакат по-добри времена.

По този начин входовете на сградите, общите помещения и съоръжения, а също и околното пространство се занемаряват, като буквално разчитат на някои от живеещите в сградата хора, които не могат да търпят липсата на ред и чистота и от време навреме със собствени сили и средства почистват и извършват дребни ремонти. Когато се назначи професионален домоуправител, семействата дори не усещат тежестта на месечната такса в сметките си, тъй като те се разпределят между всички живеещи в сградата. Ползата обаче е голяма, тъй като никой от съсобствениците не е ангажиран и не губи време със събиране на пари и организиране на ремонти и почистване.

Избраният професионален домоуправител постоянно се отчита и то на две места – първо на фирмата, чийто служител е и втори път – пред представители на общото събрание. Толкова точни отчети никога не се получават, когато домоуправителят е избран между съседите. С точна отчетност и прозрачност всеки знае за какво се изразходват парите му, а сградата е чиста, приветлива и добре поддържана.

Публикувано в Професионален домоуправител. Постоянна връзка.

Коментарите са забранени.